Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

Που βρίσκεται το μυστικό της μακροζωίας;


Οι περισσότεροι από εμάς ελπίζουμε πως θα ζήσουμε πολλά χρόνια και μάλιστα θα μπορούμε να διεξάγουμε μία ποιοτική ζωή. 

Πρόσφατη έρευνα (που έγινε όμως σε ποντίκια) προτείνει πως ίσως αυτό τελικά να γίνει πραγματικότητα, και μάλιστα για τις γυναίκες, μιας και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κατέχουν ένα πιο ισχυρό γονίδιο.
Σύμφωνα με Ιαπωνική έρευνα που έγινε σε ποντίκια, τα γονίδια του ανδρικού σπέρματος μπορεί να μειώνουν το προσδόκιμο ζωής του «καρπού» που πρόκειται να γεννηθεί σε αντίθεση με τα θηλυκά γονίδια που δείχνουν να ξεπερνούν κάθε προσδοκία! Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσαν οι ειδικοί, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακόμα με βεβαιότητα αν το ίδιο μπορεί να συμβεί και στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, κατέληξαν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα, όταν κατά την διάρκεια έρευνας διαπίστωσαν πως τα ποντίκια που «προερχόντουσαν» από δύο βιολογικές μητέρες και κανέναν βιολογικό πατέρα, ζούσαν περίπου 1/3 περισσότερο από εκείνα που είχαν κανονική σύνθεση γονιδίων, δηλαδή, αρσενικό και θηλυκό. 

Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ζωής για τα ποντίκια που είχαν γεννηθεί από 2 μητέρες ήταν  841,5 ημέρες έναντι 655,5, ενώ η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής που καταγράφηκε ήταν 1045 ημέρες έναντι 996 του φυσιολογικού ζευγαρώματος. 

Ποιος είναι όμως ο λόγος που μπορεί τα γυναικεία γονίδια να επηρεάζουν την διάρκεια ζωής προς το καλύτερο;
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Tomohiro Kono, PhD, η πιο πιθανή αιτία για τις διαφορές μακροζωίας έγκειται στην ύπαρξη ενός γονιδίου που διαθέτουν οι γυναίκες και ονομάζεται Rasgrf1 και φυσικά θα αποτελέσει έναν ισχυρό «υποψήφιο» να είναι το «υπεύθυνο» γονίδιο χωρίς όμως να μπορεί ακόμα να ειπωθεί με βεβαιότητα αν αυτό είναι που σχετίζεται με τη μακροζωία του ποντικιού.

Οι έρευνες που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα φυσικά και  συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν το φαινόμενο αυτό μπορεί να «επηρεάσει» και την ανθρώπινη ζωή μιας και αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό μπορούμε να μιλάμε για μια «αύξηση ζωής»  που φτάνει και  τα 25 χρόνια!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...