Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009

Κάνε φίλους, ζήσε περισσότερο


Είναι γεγονός πως στις περισσότερες περιπτώσεις, το οικογενειακό περιβάλλον είναι εκείνο που προσφέρει την μεγαλύτερη ασφάλεια. Όχι όμως, και… την μακροζωία! Αυτό, σύμφωνα με έρευνες είναι αποκλειστικό προνόμιο των σχέσεων φιλίας.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν τουλάχιστον, ερευνητές, που επί 10 ολόκληρα χρόνια παρακολούθησαν μια ομάδα 1.500 ατόμων, ηλικίας 60 ετών και άνω και διαπίστωσαν πως οι υγιείς φιλικές σχέσεις συνέβαλλαν σημαντικά στην αύξηση της διάρκειας ζωής τους!
Κατά την έναρξη της μελέτης συλλέχθηκαν πληροφορίες για το πόσο στενές ήταν οι διαπροσωπικές σχέσεις των εθελοντών που πήραν μέρος στην έρευνα με τους φίλους και την οικογένεια. Με το πέρας της δεκαετίας λοιπόν, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως εκείνοι που είχαν στενές επαφές με το φιλικό τους περιβάλλον (είτε τηλεφωνικές, είτε προσωπικές) είχαν κατά 22% αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια, συγκριτικά με εκείνους που είχαν λιγότερες ή και σχεδόν ανύπαρκτες επαφές.
 Aντίστοιχα όμως, τα αποτελέσματα για τις στενές οικογενειακές σχέσεις και την μακροζωία δεν είχαν κανέναν… συσχετισμό! Κι αυτό, γιατί όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι συγγενείς μπορεί όχι μόνο να μην λειτουργούν θετικά αλλά να είναι και πηγή στρες, σε αντίθεση με τους φίλους που μας βοηθούν να αποβάλλουμε το άγχος και να αναπτύξουμε μια πιο υγιή συμπεριφορά και συνήθειες.
Από σήμερα λοιπόν δεν έχετε παρά να δώσετε την… πρέπουσα σημασία στις «κολλητές» και τους «κολλητούς» σας και βέβαια να αναπτύξετε ακόμα περισσότερο το φιλικό σας «δίκτυο», σκεπτόμενη πάντα το…. αύριο!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...